Taman Haiwan Liar Lok Kawi

Taman Hidupan Liar Lok Kawi merupakan sebuah taman perlindungan yang terletak di Sabah, Malaysia. Taman Hidupan Liar Lok Kawi terletak di Putatan, hanya kira-kira 25 kilometer dari pusat bandar raya Kota Kinabalu.

Taman Hidupan Liar Lok Kawi yang berkonsepkan dua jenis taman iaitu zoologi dan botani, telah dibuka secara rasmi pada Mac 2007 dengan memiliki keunikan dan keistimewaan sendiri kerana taman seluas 112 hektar itu ditempatkan di kawasan hutan semula jadi iaitu tempat habitat asal haiwan tersebut.

Ia dibuka setiap hari dari pukul 9.30 pagi hingga 5.30 petang dan kadar bayaran yang dikenakan ialah RM10 untuk dewasa, RM5.00 (kanak-kanak), manakala bagi pelancong asing, dewasa dikenakan RM20 dan kanak-kanak (RM10).

Bagi Sabah, taman berkenaan berpotensi dijadikan tarikan baru kedatangan pelancong dari dalam dan luar negara berikutan keunikan haiwan-haiwan liar dan tumbuh-tumbuhan spesies Borneo yang ditempatkan di situ. Terdapat haiwan yang berasal dari Borneo seperti orang utan, monyet Belanda, gajah terkecil di dunia iaitu gajah Pygmy serta spesies badak yang hampir pupus – Badak Sumbu Sumatera dan sebagainya yang dipamerkan di zoo di situ.

Melawat  ke taman   yang paling sesuai ketika jam 10 pagi atau  jam 3 petang kerana pada waktu sebegini diadakan persembahan atau pertunjukan haiwan yang sangat luar biasa. Persambahan menarik antaranya ialah sayembara antara haiwan vs manusia; orang utan akan berlawan dengan penonton siapakah yang lebih cepat atau pintar dalam hal menggolek /mengeluarkan objek dari kaca, yang sudah pasti orang utan akan menjuarainya begitu juga juara akan berpihak kepada orang utan dalam pertandingan siapa cepat selesai mengopek sabut kelapa. Ikut serta dalam persembahan ialah burung kakak tua, ular dan burung kenyalang.

Leave a comment

Filed under fotorafi, Lensa

Komen anda:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s