Surau Kg. Tanjong Bunut

Surau Kg. Tanjong Bunut nampak begitu daif jika dibandingkan dengan surau atau masjid di kampung lain di NBD.  Surau yang  dibina pada bulan Februari 1986 di atas tapak tanah seluas 1.27 ekar dan telah siap pada 19 Ogos 1986 dengan jumlah perbelanjaan lebih kurang BND75,649.84. Surau ini adalah hasil kutipan derma orang ramai. Sudah hampir 30 tahun usia surau ini yang telah berjasa  dan memberi khidmat kepada penduduk kampung. Surau ini semakin tua, semakin ketinggalan zaman hatta jika surau ini  dibandingkan dengan surau Kg. Mulaut memang setarap, namun sekarang surau Kg. Mulaut sudah tidak digunakan lagi kerana kampung tersebut telah memiliki sebuah masjid yang baru, yang tinggal masih tetap diguna-pakai sekalipun sudah usang ialah surau kampung ini, Kg. Tanjong Bunut. Memang ada ura-ura untuk membaik pulih malah menaik taraf surau kepada masjid namun semua itu belum kesampaian. Mungkin, berbagai hambatan dan halangan yang membuatkan projek ini terbenkalai. Apa yang dapat disaksikan, longokkan besi keluli serta bahan asas untk membina bangunan ditinggalkan berlongok di kawasn surau.

Kawasan surau agak sempit, sempit untuk membangun masjid yang besar dan luas. Membina masjid di kawasan tersebut memang kurang sesuai kerana masalah kawasan. Membina masjid boleh saja tetapi bagaimana pula kawasan untu letak kereta, memang tidak memungkinkan. Sebab itu agaknya projek pengubahsuaian ditangguhkan.

Setiap bulan Ramadhan, terutama semasa penduduk kampung berjemaah solat sunat Tarawikh, kawasan sekitar masjid dipenuhi kereta, kereta akan berderet di bahu jalan kecil  sehingga ke Kedai Hua Ho. apa yang parah ada kereta yang diletakkan mengalang kereta lain terutama di kawsan masjid. Orang yang menghalang kereta orang lain ini kononnya untuk beribadat, untuk solat sunat tarawikh tetapi menghalang kereta orang lain yang hendak pulang ke rumah setelah solah Isya atau setelah melakukan lapan rakaat sunat Tarawikh. Perkara sebigini bukan hanya berlaku di surau sini, malahan di masjid-masjid lain juga pekara sama terjadi. Bagiku secara peribadi, orang yang menghalanag kereta lain demi semata-mata untuk bersembahyang sunat Tarawikh, mengejar yang sunat, mengejar pahala konon, tetepi menyakiti orang lain adalah amalan yang tidak baik. Kalau hendak melihat orang yang memementingkan diri sendiri, mereka inilah orangnya. Beramal tetapi menyakiti perasaan orang lain. apa ertinya ibadat sedemikan?

stb1

stb2

stb4

stb5

stb3

 

 

Leave a comment

Filed under Kenangan, Renungan

Komen anda:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s