Hari Kebangsaan ke XXVIII

Tahun ini hari kebangsaan menjangkau usia ke 28 tahun, aku antara puluhan ribu rakyat Negara Brunei Darussalam yang akan bersama di perhimpunan agung pada 23 Februari ini. Setiap tahun aku bertugas di luar gelanggang sebagai jurufoto tetapi kali ini dipertanggungjawabkan sebagai salah  seorang daripada peserta perbarisan lalu.

Pagi tadi, latihan perbarisan dan persambahan padang diadakan. Sebagai peserta perbarisan lalu, keghairahan untuk menyambut hari Kebangsaan amat terasa. Hanya sanya penyusunan peserta masih belum teratur, banyak pasukan yang tidak mengikut giliran perbarisan,  mereka hanya diarahkan untuk berjalan lalu, sehinggakan pasukan kami terpecah dua kumpulan; untuk kumpulan kami hanya 25 orang sahaja yang mengikut nombor giliran perbarisan manakala lebihan pecahan kumpulan terpaksa masuk ke giliran yang jauh di belakang, malahan lebih kurang 1600 peserta tidak dapat hadir kerana ketiadaan  pengangkutan. Semua ini gara-gara acara yang dibuat terlalu awal sehingga ramai peserta yang belum sampai  ke Taman SOAS kerana kesesakan jalan raya ditambah dengan masalah pengangkutan sedangkan acara perbarisan sudah bermula.

Namun begitu, hari Isnin dan Selasa ini latihan perbarisan dan persambahan akan dibuat lagi, semoga pihak penganjur dan AJK akan meneliti kesilapan mereka agar Perhimpunan raksaksa yang akan diadakan pada 23 Februari ini berjalan lancar.

Leave a comment

Filed under Kenangan

Komen anda:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s