Sibu

Sibu bolehlah dikatakan sebagai kota Iban. Bahasa Iban menjadi bahasa dominan untuk berkomunikasi, bukan sekadar orang Iban malahan juga bagi puak dan bangsa lain, mereka fasih berbahasa Iban. Selain kota Iban, amat jelas Sibu juga didominan oleh agama Kristian. Gereja di tengah kota Sibu berdiri megah menandakan agama Kristian bertapak kuat di sana jika dibandingkan dengan agama Islam, masjid jamek Sibu begitu kerdil terselindung di sebalik bangunan kosmopolitan tidak ubah umpama surau kampungan.

Bandar Sibu kalau dulu terkenal dengan kota gengster, kerana ramai penjenayah yang dibuang daerah ditempatkan di Sibu. Namun akhir-akhir ini kota Sibu semakin bersih daripada kes jenayah. Orang-orang yang menatap di sana ramah tamah, suka berbual mesra terutama para peniaga. Seawal pagi para peniaga yang tidak mempunyai tempat tetap berniaga sudah sibuk menyediakan tempat berniaga sementara di luar kawasan pasar rakyat.

Beraneka jenis hasil pertanian dijual di pasar basah, aku sempat membeli buah mata kucing hijau, udang galah untuk kubawa pulang, udang galah sungai Rajang yang besar memang popular di Sibu. Aku sempat membeli beraneka ramuan kayu dengan harga yang berpatutan daripada peniaga berketurunan Iban. Penjual ramuan herba begitu asyik menceritakan tentang pengalamannya sebagai pencari herba akar-akar dan pokok-pokok kayu asli di kawasan hutan Sarawak malahan dia pernah berguru dengan orang Islam antara isi pelajaran yang tertara pada carikan kertas yang disimpan dalam dompetnya ialah tentang membenarkan akan  Allah SWT sebagai Tuhan yang Esa dan kenabian Nabi Muhammad SAW.

Selain membeli belah di kawasan pasar basah, berderetan kedai juga menjual barang keperluan yang berpatutan harganya. Sekiranya hendak bersarapan pagi atau minum petang, minum teh tarik dan roti canai di kawasan gerai bulat yang pemiliknya terdiri daripada orang Melayu beragama Islam begitu enak sekalipun kawasan di sana begitu terhad. Makan di KFC atau di Suger Bun sudah memadai sekiranya kita mahu menjaga kebersihan dan kesihatan, selain makan di restoran Nyonya milik Indian Muslim di kawasan bangunan HSBC juga antara restoran yang terbaik di Sibu.

Di bahagian sungai Rajang kita dapat menyaksikan berbagai aktiviti orang tempatan yang turun naik di pelabuhan ferri. Ada juga beberapa orang meluangkan masa memancing di kawasan peranginan  sepanjang sungai Rajang. Selain bandar Sibu yang asal terdapat juga kawasan baru yang di kenali sebagai Sibu Jaya namun begitu Sibu Jaya tidaklah seluas dan sehebat bandar Sibu.

 

1 Comment

Filed under Kenangan, Lensa, Rencana

One response to “Sibu

  1. Orang Asal Sibu

    Apakah kenyataan ini bersumberkan fakta sejarah bandat Sibu?

Komen anda:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s