Kampung Hidayat: Tawau

Tidak jauh dari bandar Tawau kira-kira 4 batu jaraknya, terdapat kampung rumah setinggan bernama Kampung Hidayat. Rumah-rumah dibangunkan bertaburan di persisiran pantai. Keadaan rumah setinggan yang dibina begitu  padat, berkelompok dan berdekatan. Tidak hairan kalau terjadi kebakaran di sebuah rumah akan melarat ke beberapa buah rumah yang lain. Penghuninya  nampak tenang seolah-olah tiada masalah sekalipun mereka nampak hidup miskin sebagai nelayan atau bekerja sendiri.

Di sekitar kampung ini aktiviti perniagaan tidak lekang daripada  pandangan; pondok-pondok kecil dijadikan sebagai pondok jualan di samping anjung rumah diubahsuai menjadi kedai runcit. Terdapat tiga buah masjid  yang berdekatan dihujung kampung pula terdapat kilang papan / balak. Jalan penghubung yang sempit tidak terurus berserta sampah sarap yang menyegarkan pembiakan binatang yang mencari makan di kawasan yang kotor.

Betapa kampung Hidayat umpama langit dengan bumi jika dibandingkan dengan keadaan kampung di kawasan Tawau yang lain yang sentiasa segar dengan pembangunan dan kemudahan. Ketika kita berada di bandar Tawau kita dapat melupakan kehidupan sederhana penduduk kampung Hidayat.

Bandar Tawau diiktiraf sebagai bandar ketiga terbesar di Sabah setelah Sandakan dan Kota Kinabalu. Bahasa orang Tawau agak unik sekalipun mereka berbahasa Melayu, kalau kita menonton cerita Melayu Klasik ada kesamaan atau seimbas rima atau slangga ketika para pelakon berdialog  mengujarkan sesuatu tambahan pula dengan adunan dialek Indonesia. Masuk ke kawasan bandar kita akan menyaksikan masjid yang luas yang dikatakan masjid terluas di Sabah sehinggakan kalau kita selesai mengambil wudhu sewaktu iqamat dilaungkan kita tidak akan sempat menuju ke saf paling depan untuk bertakbir pertama bersama Imam. Masjid Al-Kauthar  beratap hijau melambangkan mercu kekuatan Islam di Tawau. Di tengah-tengah bandar terdapat lagi sebuah masjid Tua. Kalau orang baru sampai di Tawau maka masjid Tua inilah sukat-sukat paksi bandar. Di kawasan inilah hotel-hotel berderetan, di kawasan inilah kedai menjual kraf tangan dan beraneka kain batik yang dikatakan harganya jauh lebih murah daripada mana-mana kedai yang menjual kain di Sabah, di kawasan inilah  jugalah beraneka juadah di jual. Murah! Bandingkanlah potongan buah-buahan seperti jambu batu, tembikai atau batat kalau di NBD dijual BND1- 1.50 di Tawau hanya dijual dengan harga 50sen – RM1. Membeli kuih Malaya / apam balik tidak habis dimakan dengan harga RM3.

Makan malam atau bersarapan pagi di restoran di kawasan ini sangat berbaloi, roti kosong yang rapuh dan enak, ayam penyet juga  yang ramuannya tidak ubah seperti udang lalap ada tersenarai dalam menu. Makan sayap ayam bakar hanya RM6 , makanlah sepuas-puasnya di sini, sangat berbaloi. Bagi peminat KFC, memang di Sabah di mana-mana pekan dan bandar pesti ada KFC, namun yang menariknya di Tawau ialah nasi ayam di sebuah restoran berdekatan dengan KFC sungguh menyelerakan.

Berada dua hari di Tawau tanpa membaca buku sebelum tidur amat membosankan, untuk melelapkan mata aku terpaksa membaca buku panduan telefon. Amat sukar mencari kedai yang menjual majalah-majalah santapan mata untuk dibaca di bandar Tawau. Aku hanya menjumpai kedai bersebelahan Masjid Tua kedai butik  ada menjual  majalah Muslim beserta buku politik yang hanya beberapa naskah. Dan sebuah lagi kedai alat tulis tingkat satu di bahagian arah laut berdekatan dengan gerai buah-buahan. Bagi mereka yang suka membaca, untuk ke Tawau bawalah buku atau majalah ringan untuk kegunaan ketika di sana kerana di bandar Tawau amat sukar mendapatkan kedai yang menjual majalah, surat khabar dan tabloit yang lainnya.

Tempat menarik selain dari kawasan bandar pergilah ke Merotai untuk mandi-manda di air jeram di kawasan Hutan Simpan Bukit. Hutan yang menghijau sangat menyenangkan, lepaskan lelah sambil berehat dan bersantai di sana. Keindahan Tawau  tidak dapatku lupakan sebelum berangkat meninggalkan bandar Tawau kira-kira 5KM dari bandar aku sempat singgah di pusat membeli belah Gergasi / Giant, makan KFC dan menyimbat majalah untuk dibaca semasa menginap di Samporna pada hari seterusnya.

4 Comments

Filed under fotorafi

4 responses to “Kampung Hidayat: Tawau

  1. Pingback: URL

  2. Wow that was strange. I just wrote an extremely long comment but soon after I clicked submit my comment didnt appear. Grrrr effectively Im not writing all that more than once again. Regardless, just wanted to say amazing weblog! 907975

  3. Pingback: free bingo hunter

  4. aiman

    Begitu orang kaya duit jita kaya sampah

Komen anda:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s