Perjalanan: Sepitang-Tawau,Sabah

Seawal 7:30 pagi, selepas sarapan pagi,  menikmati roti kosong dan teh tarik di restoran Sandakan, perjalanan dari pekan Sandakan menuju Tenum bersama sinaran pagi menyegarkan perjalanan. Pemandangan yang indah permai  tumbuhan yang menghijau diselangi rumah kampung pedalaman yang berjauhan jaraknya. Di kawasan Tenum gegendang telinga sudah berdengung menandakan kawasan pergunungan sedang direntasi. Pemandangan pokok-pokok menghijau jauh di bawah pergunungan menambah sahyu dan indahnya pemandangan, mujur jalan raya di kawasan tersebut agak lebar dan selamat. Tidak banyak kereta yang melintasi kawasan tersebut hanya sekali sekala tersua kereta yang melawan arah. Sepanjang perjalanan Sepitang – Tenum terdapat durian putih segar dijual di bahu jalan. Sampai di kawasan paras tinggi pergunungan, awan sudah menyelubungi jalan raya sehingga jarak penglihatan tidak melebihi 5-10 meter. Perjalanan perlu diperlahankan sehingga ke tahap 20 KM/J, memang sedari awal aku hanya memandu tidak melebihi 80 KM/J ini bertujuan untuk keselamatan sambil melihat keindahan alam kerana aku belum pernah melalui kawasan tersebut.

Jam 10.30 pagi  sudah sampai di Pekan Keningau, sempat juga membeli air serta beberapa jenis makanan ringan untuk dimakan sepanjang perjalanan. Untuk menuju ke simpang jalan Nabawan aku berpatah balik, mujur tersua papan isyarat yang sudah tumbang kerana pengubahsuaian jalan raya di kawasan tersebut. Hatiku girang memasuki jalan Nabawan,  di simpang awal perjalanan jalan raya agak rosak dan tidak terkendali sehingga ada sebahagian jalan yang tidak dibubuh tar. Semasa dalam perjalanan aku sempat membeli dua biji durian putih, sebiji ku makan keesokan harinya di kawasan Peranginan Hutan Merotai manakala sebiji tiada diusik hanya diletakan di belakang kereta, kubawa ke sana ke mari sehingga sampai pulang ke rumah selepas 10 hari bentuknya sudah menjadi hitam.

Setelah perjalanan lebih kurang 70 KM kami sampai di Pekan Nabawan ketika matahari sudah berada di posisi  atas kepala. Pekan Nabawan, pekan yang kecil, aku hanya meronda di kawasan pekan satu pusingan sebelum meneruskan perjalanan ke Sepulut yang jaraknya lebih kurang 40 KM. Untuk makan tengah hari tiada kedai makan atau restoran yang sesuai, jadinya terpaksalah makan makanan ringan yang dibeli di pekan Keningau. Memang terdapat  sebuah kedai makan atau restoran untuk kegunaan para pembalak yang terletak di kawasan Sepulut atau di Maliau Masin, melihat kepada label restoran tersebut memang bukan untuk makanan orang Muslim.

Sepanjang perjalanan dari Sapulut ke Maliau Basin hingga ke simpang Kalabakan  perjalanan memakan masa 4 jam melalui jalan berbatu batan, malahan ada sesetengah tempat jalan yang berlubang yang tidak memungkinkan kereta jenis salon untuk melaluinya. Tambahan ketika sampai di kawasan Maliau Basin hujan sudah mula turun, jalan yang digunakan oleh kenderan berat mengangkut kayu balak menembahkan lagi parahnya jalan tersebut. Perjalanan yang hanya ku pandu tidak melebihi 40KM/J  tidak dapat bertahan apabila jam sudah menunjukkan pukul 5:00 petang apatah lagi jalan berbatu belum dilimpasi. Aku perlu bergegas. Aku amat risau kerana waktu sembahyang magrib sudah semakin mendekat, kenderaan terpaksa kupacu sehingga 60 KM/J di kawasan Kalabakan sekalipun jalannya berbatu batan, mujur di kawasn Kalabakan batu kelikirnya agak halus dan jalan yang rata. Namun begitu, hujan renyai-renyai di Kalabakan tidak mengizinkan aku memandu lebih deras sehinggalah aku menemui sebuah masjid pada jam 5:22 petang, selepas mengerjakan solatJamak Takhir, cuaca sudah semakin gelap. Perjalanan diteruskan untuk menuju Bandar Tawau. Perjalanan yang gelap gelita tanpa lampu penyinar di bahu jalan raya, jalan raya yang sekali sekala berlupak, berlencong, memaksaku memperlahankan kenderaan. Begitu lamanya perjalanan untuk sampai ke Bandar Tawau sehingga ketika memandu sepanjang kawasan yang gelap dan suram aku tidak dapat membezakan antara jalan yang mendatar dan jalan yang mendaki, bagiku semua perjalanan hanyalah mendaki tiada yang mendatar, sehinggalah sampai di kawasan bandar yang mana lampu-lampudi bahu jalan  bersinar menerangi alam sekeliling barulah aku dapat merasakan jalan yang mendatar. Bangunan pertama yang ku laintasi yang menunjukkan aku sudah sampai di kawasan bandar ialah Kompleks Sukan Tawau.

Perjalanan yang  panjang dengan  merentasi  perkampungan, pekan, hutan belantara, leladang sawit, dusun buah-buahan, tanah berdebu, tanah licin, tanah berlupak, jalan berbatu kasar, berkelikir, hujan, panas  dan gelap akhirnya sampai di Bandar Tawau dan menatap di sebuah hotel lebih kurang jam 7:30 malam.

Pekan Nabawan

Sudah sampai ke kawasan Kalabakan

Leave a comment

Filed under Kenangan

Komen anda:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s