Pekan Muara

Hujan turun semenjak pagi lagi. Awan yang sentiasa membiru diselubungi awan hitam beransur cerah, hujan semakin reda pada jam 2.40 petang. Aku  keluar dari kenderaan ketika hujan masih renyai-renyai, cuaca dingin didalangi  angin  laut. Suasana nampak tenang,  tidak ramai pengunjung berkeliaran, hanya beberapa orang menyeberang  jalan, beberapa orang duduk di kedai kopi, beberapa orang berlegar-legar di kaki lima menanti hujan teduh.

Aku singgah mengalas perut di sebuah kedai makan bersebelahan restoran segera ‘Ayamku’. Sudah sekian lama aku tidak mengunjungi Pekan Muara.  Tidak banyak perubahan dan perkembangan di kawasan Pekan. Bangunan lama yang semakin usang, namun penuh bererti, nostalgia dan berharga bagi penduduk di sana.  Aku tertarik pada sebuah kedai  kopi, di bahagian hujung bangunan tempatku mengalas perut. Kedai ini sungguh klasik,  stail, penyusunan, pengurusan dan pengolahan kedai tersebut sama seperti pada tahun 80-an.

Aku berlegar-legar di kawasan pasar basah. Tiada peniaga berjual beli  ikan mahupun daging di sana, Mereka hanya membersihkan kawasan tersebut. Burung merpati juga berterbangan berlegar-legar di kawasan bangunan di seberang jalan. Banyak sungguh burung merpati, ditambah beberapa ekor burung gagak dan juga burung layang-layang.  Sekali sekala burung-burung menguasai angkasa secara berkumpulan kemudian hinggap semula di anjung atap kedai, akhirnya sebilangan besar meninggalkan kawasan tersebut. Terbang meninggalkan pekan Muara. Aku juga meniggalkan pekan Muara setelah puas berlegar-legar dan memerhatikan kawasan pekan serta mengekori  ke mana terbangnya burung-burung merpati.

pm1

pm2

pm3

Leave a comment

Filed under Kenangan

Komen anda:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s