Kubur Sharif

Melalui  jalan Tutong,  di kampong Pancor Papan tersegam sebauh pondok berwarna kuning. Aku tertarik pada pondok ini, sudah sekian lama aku ulang-alik menggunakan jalan di kawasan tersbut, inilah kali pertama aku berhenti di bahu jalan untuk melihat secara dekat pondok tersebut. Pondok ini dikenali sebagai Kubur Sharif. Kubur ini dikatakan kubur yang berkat.  Ramai orang yang singgah di sana untuk melepaskan niat, membayar nazar. Ada yang menyedekahkan wang, malahan aku pernah terlihat ayam diikat di kawasan tersebut. Melihat kepada tempat in secara dekat, jelas sekali kawasan digunakan oleh orang tertentu untuk pemujaan.

Sebenarnya kawasan ini bukanlah kawasan perkuburan, tiada jasad dikebumikan di sana. Mengikut cerita orant tua, pada zaman dahulu ada seorang pendakwah arab, berketurunan sharif.  Beliau seorang yang wara serta berkaramah. Ketika dalam pengambaraan melalui kawasan tersebut beliau telah berehat, beliau sempat membersihkan diri, memotong rambut dan kuku  di kawasan tersebut. Sebagai seorang Islam, disunatkan mengubur rambut yang telah dipotong, begitu juga halnya dengan pendakwah tersebut.

Apa yang peliknya, mereka yang tidak berpegang kepada akidah Islam mengambil kesempatan untuk memuja kubur tersebut, perkara ini pernah diluahkan oleh penduduk tempatan melalui Brunei HNFHYS;

“Saya selaku salah seorang penunduk di Kg Pancur Papan ingin menyuarakan kepada pihak yg berwajib tentang aktiviti kurafat dan syirik yg setentunya bertentangan dengan ajaran islam berlaku di kg saya di mana sering berlakunya pemujaan di kubur Sharif yg terletak di kg kami yg didakwa kononnya berkeramat oleh orang2 yg tidak bertanggung-jawab. Permujaan mereka seperti,bernazar, membuang anchak dan memohon sesuatu dari kubur tersebut hinggalah meminta numbor ekor. Pada malam2 tertentu akan dipasang lilin menerangi kubur tersebut oleh orang2 yg terlibat dengan meninggalkan makanan, minuman serta duit di atas kubur tersebut. Sudah beberapa kali saya adukan kepada Jabatan Agama Tutong, tetapi masih jua inda berubah. Mungkin durang memerhatikan pada waktu siang hari padahal kegiatan berlaku pada malam hari. Saya memohon kepada pihak2 yg berwajib,tolong ambiltah tindakan jgn dibiarkan kegiatan yg boleh merosakkan akidah ini terus berlaku. Terima kasih”

Sebagai saranan, marilah kita sama-sama membaiki diri agar tidak syirik. Sesungguhnya Allah SWT maha pengampun, segala dosa Tuhan boleh ampunkan sekiranya kita bertaubat sekalipun dosa kita sebanyak buih di lautan, kecuali Syirik.

sk1

sk2

1 Comment

Filed under Uncategorized

One response to “Kubur Sharif

  1. Anonymous

    Saya seorang pengkaji (antropologi sosial-budaya) dari Eropa, saya sangat berminat kpd tempat ini. Boleh saya menghubungi Tuan melalui emel?

Komen anda:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s